Ael M. slash

Szombat, 2024-06-15, 1:27 AM

Üdvözöllek Vendég | RSS | Nyitólap | A Valentin napról | |Alma és Valentin nap

Ha félbevágysz egy almát és megszámolod az alma magjait, annyi gyermekáldás várt volna rád eleink szerint. Akkoriban még nem 1-3 gyerek volt a családi átlag...


Reggeli csók Valentin napján

Ha reggeli csók ébreszt Valentin napján, szerencséd lesz. (kérjük, a realistákat, akik a szájszag rémét emlegetik, most egy kicsit lazítsanak. A reggeli csók, igenis reggeli kedvesség, ennyi csak természetesen jár).


Szerelmed nevére fény derül Valentin napon

Az első név, amit az újságban olvasol, vagy a tévében/ rádióban hallasz, bizony nem más, mint kedvesed és egyben leendő urad neve. (itt azért már látszik, hogy igyekezték modernizálni a régi babonát, annyira még nem járunk elöl, hogy az internetes hírek, feed readerek is benne lennének, de azért haladunk a korral). Ha véletlenül az a név netán George Clooney vagy Brad Pitt lenne, vagy Scarlett Johansson netén Angelina Jolie akkor ne ébredjen benned hiábavaló remény: csak a keresztnévről van szó (Gyuri, Zsorzs, avagy Brad, Sára, Angéla - vannak már Magyarországon Brad nevű babák egyáltalán?)


Mókust látni Valentin napon

Nem igazán jó, inkább ne keresd az aranyos mókuskákat. A babona szerint mókust látni annyit jelent, hogy jövendőd zsugori lesz, és csak halmozza a pénzt, de fösvényen szorítja markában, nem ad ki egy garast sem. Hogy lesz így piros laptopod?


Fél pár kesztyűt találni Bálint napon

Nem túl szerencsés, hacsak nem vagy kalandvágyó és türelmes. Meg kell találnod ugyanis a kesztyű másik felét, ami örök szerelmednél van. De azért direktben nem kell elhagynod a tiédet (bár ki tudja, így még akár azt is meglesheted, hogy ki kapja fel a "spontán" ott felejtett kesztyűt)

 

 

Valentin napi jóslatok, Bálint napi varázslatok

Valentin napi, Bálint napi, akár ma is sikeresen alkalmazható praktikák.

Bár a szingliséget új keletű jelenségnek tartják, azért a régi időkben is előfordult, hogy egy fiatal lány sokáig pártában maradt, netán hiába sóvárgott a kiszemelt férfiember után, az rá se hederített. Amikor a racionális megoldások már nem segítettek, a hölgyek gyakran valami máshoz fordultak. A szerelmi babonák, férjjóslások, varázslatok mind-mind a népi hiedelemvilág eszköztárának kellékei. Erről beszélgettem Liszka József etnológussal.


Férjjóslás egyedülállóknak

A szerelmi hiedelmek, szokások az élet részét képezték a paraszti kultúrában, azonban sokan még ma is kipróbálják őket - árulta el a szakértő. - Általában a jeles napokhoz kapcsolódnak különböző szerelmi hiedelmek, például a Katalin-, András- vagy Luca-naphoz, a karácsonyhoz, a szilveszterhez vagy az újévhez. A legismertebbek közülük az úgynevezett férjjóslások voltak, melyek vagy a férjhezmenetel időpontját, vagy a jövendőbeli kilétét igyekeztek megtudakolni. Persze általában nem a későbbi férj konkrét személyére, csak a keresztnevére vagy egy-egy jellemző tulajdonságára következtettek - magyarázza Liszka József.


Néhány férjjósló praktika ízelítőül:

Hosszú a listája azon hiedelmeknek, melyek valamit tiltanak a hajadonnak, azzal fenyegetve, hogy soha nem megy férjhez. Például: nem szabad naplemente után szemetet kivinnie, az asztal sarkára ülnie, merőkanálból vagy a lábosból ennie, sőt még férfiaknak tüzet adnia is tilos. Állítólag az is jelentősen csökkenti az esélyeit, ha hagyja magát körbesöpörni.


- Talán mindenki hallott már arról, hogy tükröt törni elvileg szerencsétlenséget jelent. Ha azonban hajadon töri el, ahány darabra esik, annyi év múlva megy férjhez.

- A lányok Luca napján neveket írtak papírdarabokra, és húztak közülük, hogy megtudják, milyen keresztnevű lesz a férjük. András napján pedig a hasonló cédulákat 13 gombócba gyúrták, feltették főni, és amelyik először feljött a víz tetejére, az lett a "nyertes" név. (A felsőoktatásban is tanító Liszka József elmondta, hallgatóitól tudja, hogy ezt a praktikát még manapság is szívesen kipróbálják, alkalmazzák a lányok.)

- Ha szilveszteréjszaka megszámol a lány kilenc karót, amilyen a kilencedik, olyan lesz a férje: vastag, vékony, öreg, sudár...

- András napján a lányok egész nap böjtöltek, aztán ellopták apjuk gatyamadzagját, éjszakára a derekukra kötötték, és állítólag megálmodták, hogy fogják hívni a férjüket.

Gyakran előfordul, hogy egy-egy hiedelem valódi tartalma feledésbe merül, és már csak a szokás marad, hit nélkül - mondja az etnológus. - Jó példa erre a következő hagyomány: Katalin vagy Borbála napján a fiatal lányok a cseresznyefa ágát vázába tették. Ha karácsonyig kivirágzott, a következő évben a hiedelem szerint férjhez mentek. Sok helyütt még ma is ágakat állítanak karácsony táján, de egyszerűen csak a hangulata, szépsége, nem a valódi jelentése miatt.


Szerelmi boszorkánykonyha

A bájos és ártatlan férjjósló babonáknál sokkal hátborzongatóbbak a szerelmi varázslatok, melyek célja "megfogni" és megtartani a kiszemelt férfit, vagy esetleg megrontani, ha netán rossz fát tett volna a tűzre. Liszka József elmondta, hogy az emberek általában a helyi vajákos asszonyhoz fordultak segítségért, aki boszorkány hírében állt. Persze bizonyos, hogy a babonák szájról szájra is terjedtek az asszonyok, lányok között, akik gyakran otthon is kísérleteztek szerelmi varázslattal. Persze szigorúan titokban, hiszen az egyház hevesen tiltakozott mindenféle boszorkánysággal ellen, na meg egyik hölgy sem szeretett volna gonosz pletykába keveredni, miszerint csak varázslattal tud csábítani. De ha ennyire titkolták, vajon honnan tudunk ennyi szerelmi varázslatról?

- Rengeteg adatunk van a fennmaradt boszorkányperek vádirataiból és az írásban rögzített templomi prédikációkból - válaszol kérdésemre a szakértő. - A boszorkánynak tartott hölgyeket számos esetben szerelmi rontással és kötéssel is vádolták. Kötés - így nevezték, ha valakit akaratán kívül többek között szerelemre kényszerítettek. Az egyházi prédikációk pedig sokszor tiltják a szerelmi varázslatokat, és súlyos bűnhődéssel fenyegetnek - mondja. A számos fennmaradt férjfogó babona azonban bizonyítja, hogy a mindennemű tiltás ellenére az emberek igenis gyakorolták őket.


Néhány jellegzetes férfifogó hiedelem:

- Sok szerelmi babona szól arról, hogy valamilyen különleges étellel kell megetetni a kiszemelt férfit. Például tiszta fekete kakast vagy tyúkot kell neki feltálalni, és a hatás garantált.

- Sokkal bizarrabb, mikor a lány a célja elérése érdekében valami jóval személyesebbet süt bele az ételbe, például a saját nyálát, hajszálát, körmét összemorzsolva, esetleg menstruációs vérének néhány cseppjét...

- Bár fárasztóbb, de sokkal ízlésesebb, ha a lány kilenc kútról hozott vízzel itatja meg a szeretett férfit, aki így hamarosan feleségül veszi, és mindig szeretni fogja. Bár ilyen egyszerű lenne a dolog - gondolják ilyenkor a kételkedők.

- Egy másik hiedelem szerint az is hatásos lehet, ha a lány belevarrja a legény ruhájába a saját hajszálát, esetleg beleejt a zsebébe egy kis tükröt, melybe előzőleg belenézett.

- Ha a férfi lábnyomát három nyomon felszedik (például hóból, sárból), és a küszöb alá ássák, állítólag menthetetlenül odaszokik.


Az ember naivan azt gondolná, csak a hölgyeknek jutott eszébe a varázslás praktikáihoz folyamodni, Liszka József azonban elárulta, hogy korántsem: - Bár általában az asszonyok és a lányok gyakorolták a különböző szerelmi babonákat, tudunk arról, hogy néha a legények is kipróbálták, sőt igyekeztek a lányok kötése ellen védekezni. Például ha süteménnyel kínálták őket, a tálca másik feléről vettek, nem pedig arról, amit odatartottak nekik - mondja. Ehhez azonban bizonyosan elég rutinra volt szükség, amelynek hiányában sok férfi "bedőlt" a cselnek. Legalábbis szívesen hivatkoztak erre. - Ha egy legény nagyon belebolondult egy lányba, gyakran magyarázták varázslattal a dolgot - főleg persze férfioldalról - teszi hozzá mosolyogva a szakértő. Na és hogy mi a helyzet a szerelmi rontásokkal? Itt már jóval gonoszabb dologról van szó. - Azt a férfit büntették így, aki szerelmi bánatot okozott, például félrelépett, vagy eleve mást választott. A rontás a hiedelem szerint valamilyen betegséggel vagy akár halállal járt.

Nos, szerelmi bánat ide vagy oda, legyünk őszinték, ennyit azért csak nem ér a dolog...


Ha már megvan a férjjelölt

Végül pedig néhány bűbájos lakodalmi hiedelem, hogy a házasság után se legyen okunk panaszkodni:

- Ha a feleség az esküvői szertartás alatt a vőlegény lábára lép, vagy ő jön ki előbb a templomból, ő hordja majd a nadrágot is, vagyis mindenben az ő akarata érvényesül.

- Ha a feleség fekete tyúkot etet a férjével, az minden szavát elhiszi. Valljuk be, ez nem hangzik rosszul.

- Ha mosás után jó idő van, akkor a feleség biztos lehet a férje hűségében, ha meg rossz, nehezen száradnak a ruhák.

 

 

Az amerikaiak 74 százaléka ünnepli a Valentin Napot, és ez összességében 188 millió kézbesítendő képeslapot jelent, de a szingli életforma előretörésének köszönhetően ott a nõk 15 %-a kénytelen önmagának küldeni egy szép virágcsokrot ezen az ünnepen. A legtöbb képeslapot a tanárok kapják, ám arra is van adat, hogy a háziállat tulajdonosok 3 %- a meglepi valamivel kis kedvencét valentinkor.

Az első Bálint napi szerelmi vallomás a középkorból maradt ránk, az 1400-as évekből: a levelet egy francia lovag, Charles, Orlean grófja küldte feleségének, a Londoni Tower-ből, ahol fogva tartották.

A középkorban úgy tartották, hogy az első egyedülálló, ellenkező nemű személy, akivel találkozol Bálint nap reggelén a jövendőbelid lesz.

Az 1500-as évek végén a lányok bizarr ételeket fogyasztottak ezen a napon, mert úgy vélték a fura és szokatlan ételek segítségével megálmodhatják, hogy ki lesz a jövendőbelijük.

Nagy Britanniában a Valentin nap népszerűsége a 17. század óta nő. A 18. századra a felső osztály tagjai titkos kézzel írott üzeneteket csempésztek egymás táskájába és zsebébe ezen a napon. A nyomtatott képeslapok a 19. század elején jelentek meg.

Az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Japánban és Angliában a Valentin napi képeslapok között új trend hódít. A Valentin napi képeslapnak álcázott, személyre szabott bankkártya a legújabb trend, ha ajándékozásról van szó. Így a szerelmi üzenetet vásárlás közben újra és újra megnézheted.

Szerelmi vallomás cukorkával
A Valentin napi bon-bonokon és szív alakú cukorkákon legtöbbször a „Be Mine”, „Légy az enyém” felirat szerepel már 1902 óta. Népszerű bon-bon felirat még 1999 óta Elvis dala után a „Love me tender” is. Amerikában a különleges cukorkákat csupán ebből az alkalomból dobják piacra, minden évben új feliratok hódítanak. 2008 trendje a „szívben olvad, nem a kezedben”, „napsütés” „love good” és a „chill out” feliratok.

Szerelmi fészkek
A világon számos helység viseli a szerelem nevet. Valentin napon ezek a helyek szinte turisztikai látványosságnak számítanak. Sokan azért látogatnak el a szerelem fémjelezte városokba, mert abban reménykednek, hogy ez szerencsét hoz nekik, míg a párok általában szerelmüket szeretnék megpecsételni ezzel. Amerikában Valentine, Loveland, Lovejoy, Lovelock, Lovelady, Loves Park, Loving County, Lovington, Romeo, Romeoville, South Heart és Loving városok lesznek évrõl- évre a szerelem fellegvárai február 14-én.

Forrás:Valentin

Szent Bálint napján (Február 14-én) tartják főleg az angolszász országokban. A Bálint-nap (angolul Valentine's Day) ünnepét, amely Magyarországon az angol név közvetlen átvétele miatt sokak számára, mint Valentin-nap vált ismertté és az utóbbi másfél évtizedben népszerűvé. Ezen az ünnepen (amelynek vallási eredete az idegen elnevezés elterjedése miatt Magyarországon elhomályosult) a szerelmesek megajándékozzák szerelmüket.

A szokás eredete, hogy Szent Bálint, Terni püspöke a 14. században a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé vált Angliában és Franciaországban. Ennek a szentről, elterjedt egyik történet képezte az alapját. Eszerint mielőtt keresztény hite miatt II. Claudius császár idején kivégezték, Bálint a hite erejével a börtönőre vak leányának visszaadta a látását. Mielőtt – a hagyomány szerint – február 14-én kivégezték, búcsúüzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: „A Te Bálintod.” Ez a Bálint-napi üzenetküldés eredetének leggyakoribb magyarázata. A legenda szerint a püspök a szerelmeseket a keresztény szokások szerint megeskette egymással, köztük katonákat is, akiknek az akkori császári parancsok értelmében nem lett volna szabad házasságra lépni. A friss házaspárokat megajándékozta kertje virágaival. A hagyomány úgy tartja, hogy ezek a házasságok jó csillag alatt születtek. A vallásos, az egyházi liturgiában gyökerező eredete ennek az ünnepnek Jézusnak, mint égi vőlegénynek a megérkezése az égi esküvőre. A római-katolikus naptárnak (Calendarium_Romanum_Generale) az 1970-es évi reformjakor e szent és emléknapja az előírt egyházi liturgiából eltűnt, hogy helyet adjon a történelmileg bizonyítható szaloniki születésű szent testvérpár, Konstantin-Cirill (+ Róma, 869.február 14.) és Szent Metód liturgikus ünnepének.

Ennek a napnak a népszerűsége a virágkereskedésnek és különösen az ezt szolgáló reklámoknak köszönhetően megnövekedett. A napot átszövi sok hagyomány.

A Bálint-nap körüli napokon az ókori Rómában két vallásos ünnep is létezett, Pán ünnepe és a Lupercalia vagy Februa. Ezeket az ősi eredetű pásztorünnepeket február 13-15 között tartották.[2] A Lupercalia tisztító szertartásokból és termékenységi rítusokból állt, hogy kiengeszteljék a farkas alakú, rosszindulatú Lupercus istent. A papok ekkor a februa nevű kecskebőr szíjakkal ostorozták a fiatalokat, főleg a nőket, hogy a rituális verés tisztulást és termékenységet hozzon.

Egy legenda összefüggést teremt Valentin elhalálozási napja és az ugyanezen napra eső Lupercalia ünnep között. Ez a nap Junó istennő (Jupiter felesége) (a görög Hera, ill. Zeusz latin megfelelői), a házasság pártfogójának ünnepe volt a Római Birodalomban. Ezen a napon a fiatal leányok Juno templomába mentek, hogy ott egy szerelmi jóslatot kapjanak az igazi partner kiválasztásához.

Az egyszerű nép - a plebsz - ifjú férfiai ezen a napon tombolát húztak a még hajadon nők neveivel. Az így létrejövő párok egymással jártak egy ideig és néhányan a szóbeszéd szerint valóban egymásba szerettek. Ez a népszokás sok római arisztokrata szemében erkölcstelen volt.

A férjek virágot ajándékoztak ezen a napon a feleségeknek. Így ez a régi római szokás keveredett a keresztény mártír történetével és meghonosodott a későbbi társadalomban is.

Viszont az ókori pogány ünnepek és a későbbi Szent Bálint nap közötti közvetlen kapcsolatra azonban nincs bizonyíték, csak ezek a legendák léteznek.


Én nem szeretem a kötelező ünnepeket, ha valakit szeretek, akkor nem kell majomkodni, mert így hívják ezt a napot, de nektek Boldog Valentin napot kívánok!

Forrás:Wikipedia, angelicsweetbabies.hu

Honlap-menü

...

Free Graphics

Statisztika


Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
Chu_Loveless Pictures, Images and Photos A mai napon itt járt: