Ael M. slash

Szombat, 2024-06-15, 1:58 AM

Üdvözöllek Vendég | RSS | Nyitólap | Szótár | |

...Szótár...

Yaoi:

 Nyugati jelentése szerint átfogó kifejezés a férfiak közti /homoszexuális/ pornográfiát tartalmazó animékre, történetekre, mangákra.
Japánban eredetileg, csak amatőrök  rajongók által rajzolt mangákra használták. A yaoi szó a "Yama nashi, Ochi nashi, Imi nashi" kifejezésből származik, melynek jelentése "Se tetőpont, se lényeg, se értelem". A kifejezésnek Japánban negatív felhangja van, ezért japánban a nők számára készülő férfi-férfi történetekre a Boy's Love / BL kifejezés használatos. Bővebben a mangáról és az animeről a blogomon olvashattok! A Finder Series-es oldalon!

 

Slas:

 

A yaoi nyugati megfelelője, tulajdonképpen, jómagam is ezt "művelem". De hozzáteszem, legtöbbször akkor használják ezt a jelzést, ha élő ismert énekesek, együttesek tagjai, színészek és ismert hírességek a történet főszereplői! /Jómagam élő személyekről még nem írtam, csak kitalált karakterekkel dolgozom.Lehet egyszer majd sorra kerül valaki...LOL./

BL:

"Boy's Love", férfi homoszexualitást tartalmazó mű. A BL női közönség számára készül, női alkotóktól. Eredetileg ezekre a művekre a "June" kifejezést használták, de ma a BL a hivatalos elnevezésük.
Jelenthet rajongók által készített, és hivatalos kiadásokat is. A kategória meglehetősen tág, a szereplők életkora, és a köztük levő viszony széles skálán mozoghat a gyengéd, érzelmes történetektől a szexig. De mivel női műfajról van szó, a történetek, helyzetek, és szereplők a női ideálnak megfelelőek, sokszor túlidealizáltak. A homoszexuális férfiaknak készülő művek nem tartoznak ebbe a kategóriába. Nyugaton a BL műfajba tartozó animéket / mangákat általában még mindig Yaoi-ként említik.

Shounen-ai (少年愛)
"Fiú-szerelem", eredetileg fiatal fiúk közötti viszonyt bemutató művek jelzője volt, a 70-es és 80-as évek shoujo mangái között. A ma készülő fiú-fiú kapcsolatokra fókuszáló animékre és mangákra a BL (Boy's Love) kifejezést használják. A nyugati animerajongók ma a shounen ai kifejezést olyan művekre használják, melyek a yaoi műfaj gyengébb, érzelmesebb kategóriájába tartoznak.

 

Light novel (ライトノベル)
Regény anime vagy manga stílusú illusztrációkkal. A light novel regények elsődleges olvasóközönsége az idősebb tinédzserek, és fiatal felnőttek. Az általában laza, rövid bekezdésekből álló szöveg elsődleges célja a gyors olvashatóság, az eredeti japán szövegben furiganák segítik a kanjik olvasását a fiatal olvasóknak.
A light noveleket gyakran adják ki irodalmi magazinok folytatásos formában. Az utóbbi időben egyre több light novelből készül anime adaptáció, például a nagy sikerű

 

Suzumiya Haruhi no Yuuutsu

 anime sorozat Tanigawa Nagaru light novel sorozata alapján készült, vagy a

Kino no Tabi

 , ami Sigsawa Keiichi regényét vette alapul.
A light novel japán rövidítése gyakran ranobe (ラノベ) vagy rainobe (ライノベ).

Bishounen (美少年)
Szép fiatal fiú. A bi (szép) és shounen (fiú) szavak összetételéből származó kifejezés. A japán lányok férfiideáljának megfelelő, szép, sokszor nőies megjelenésű fiatal fiúkra használják. Lányoknak szánt animékben, mangákban sok bishonen szereplő fordul elő.

 

Mangaka (漫画家)
Japán képregényrajzoló. A japán képregényrajzolók általában rengeteget dolgoznak a kiadók sürgető határidői miatt. Sok mangaka asszisztensekkel dolgozik, akik segítenek neki a rajzolásban. A mangaka csupán vázlatokat készít, amit az asszisztensek dolgoznak ki aprólékosan. A hátterek megrajzolása is legtöbbször az asszisztensek feladata. Néhány asszisztens csak egyes dolgokat, például katonai járműveket rajzol.
Más mangakák asszisztens nélkül, teljesen egyedül dolgoznak.
A történetet viszont mindig maga a mangaka találja ki, az asszisztensek esetleg csak ötleteket adhatnak.
A legtöbb mangaka maga is asszisztensként kezdi pályafutását egy mangaművész mellett, ahol megtanulhatja a rajzolást, kifejlesztheti saját stílusát.

 

Manga (漫画)
Japán képregény. Japánban származástól függetlenül minden képregényt a manga szóval illetnek, Japánon kívül kizárólag a japán képregényeket nevezik mangának.

 

OVA

Original Video Animation, kizárólag videóforgalmazásra készülő mű. (eredetileg VHS, később LD, DVD), tehát a film vagy sorozat nem kerül TV-ben vagy moziban történő bemutatásra. Ugyanezt jelenti az Original Animation Video (OAV).

 

 

  Szeme és uke 

 A yaoi két résztvevőjének kapcsolaton belüli pozícióját gyakran írják le a szeme (攻め vagy せめ) és az uke (受け vagy うけ) japán szóval. A szeme a domináns résztvevő („attacker”), míg az uke a passzív fél („receiver”). A szeme szó a szemeru igéből származik, jelentése – támadni, az uke pedig, az ukeru igéből, mint befogadni. Ezen kívül a párok lehetnek még reversible-ök, tehát felcserélhetők, lásd az Ai no Kusabi Iasonját és Rikijét, akik váltakozva vetik alá magukat e szerepköröknek.

 

 A szeme

 A szeme általános jellemzői tipikus férfitulajdonságok: fizikailag erőteljes, magasabb, oltalmazó, vagy épp látványosan destruktív. Esetenként a karakter szakmáját is ehhez igazítják, pl. gengszter, főellenség, főnök. A szeme összességében sokkal férfiasabb megjelenéssel bír mint az uke.

 

Például:

 

  • Asami Ryuichi – a Finder sorozat (Finder Series vagy Target in the Finder címen) egyik főhőse – elegáns bűnöző.
  • Iason Mink – az Ai no Kusabi szereplője, Tanagura város ura.
  • Agatsuma Soubi - a Loveless egyik főszereplője
  • Kyo - a Dir En Grey énekese

  Az uke

 Az uke sokkal nőiesebb, megjelenésében és viselkedésében is androgün: érzelgősebb, tapasztalatlanabb, alacsonyabb, esetleg hosszú hajú (a haj hossza nem determinál ukét), finomabb testfelépítésű. Van amikor élete első szexuális élményét köszönheti a szemének, sőt gyakran nem önszántából vesz részt benne.

 Például:

 

  • Takaba Akihito – a Finder-sorozat egyik főhőse – fiatal, törekvő fotós.
  • Riki – az Ai no Kusabi szereplője, Iason Mink szexrabszolgája.
  • Aoyagi Ritsuka - a Loveless szereplője
  • Takeru - a SuG énekese

Forrás:Aoi Anime, wikipedia


 


 

 

 
style="position:absolute;right:0px;top:30px;width:88px;height:31px;">MySpace Backgrounds
Myspace Backgrounds

Honlap-menü

...

Free Graphics

Statisztika


Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
Chu_Loveless Pictures, Images and Photos A mai napon itt járt: