Ael M. slash

Szombat, 2024-06-15, 1:06 AM

Üdvözöllek Vendég | RSS | Nyitólap | Túl a barátságon- film | |

Brokeback Mountain – Túl a barátságon

   
Túl a Barátságon

A Brokeback Mountain – Túl a barátságon egy 2005-ben készült Oscar-díjas amerikai film, amelynek központi témája a férfiszerelem. Az Amerikai Egyesült Államok nyugati részén játszódik, és két cowboy éveken át tartó titkolt szerelmi viszonyáról szól.

A filmet a tajvani Ang Lee rendezte, a forgatókönyvet Diana Ossana és Larry McMurtry írták Annie Proulx Közel s távol című novellája alapján. A főszereplők Heath Ledger, Jake Gyllenhaal, Anne Hathaway és Michelle Williams.

A Túl a barátságon a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon Arany Oroszlán díjat, a 2005-ös Oscar-díj kiosztáson pedig három szobrot nyert, köztük a legjobb rendezésért járó díjat is.A történet


1963-ban Wyomingban két fiatal cowboy nyári munkára szegődik: két hónapon át birkákat őriznek a festői szépségű Brokeback hegyen. Az egyik fiú, Jack Twist (Gyllenhaal) a közelben élő szüleitől szeretne függetlenedni anyagilag, de álma valójában a rodeó; míg a másik, Ennis Del Mar (Ledger) árva, aki arra készül, hogy feleségül vegye kedvesét, Almát (Williams).

A két fiatalember közül az egyik mindig az alaptáborban tartózkodik és főz, míg a másik tereli a birkákat, így többnyire csak akkor találkoznak, amikor egymást váltva közösen étkeznek. Ezek a közös vacsorák idővel hosszú beszélgetésekbe és italozásokba folynak, az egyik ilyen alkalmat követően Ennis úgy dönt, nem megy fel a hegyre a birkákhoz, és inkább elalszik a tűz mellett. Hajnalban, amikor a parázs kialszik, és fagyoskodik a hidegben, Jack beinvitálja a sátorba, majd láthatóan minden átmenet nélkül megfogja a félálomban lévő Ennis kezét, és magára húzza. Ennis felébred, és zavarba jön – menekülne, majd egy hosszú egymásra nézést követően mégis közösül Jack-kel. Másnap ugyan mindketten azt állítják, hogy "nem melegek", de ettől függetlenül a kapcsolatuk fizikailag és érzelmileg is kezd elmélyülni.

Nyár végén a két férfi útjai elválnak, utolsó közös munkanapjukon ráadásul egy játékosnak induló verekedésük komolyabbra fordul, így a búcsúzás némiképp távolságtartóra sikerül. Ennis elveszi Alma-t, és hamarosan megszületik az első közös gyerekük, Alma Junior, majd a második lányuk is. Eleinte Riverton szélén élnek egy farmon, majd Alma nyomására beköltöznek a városba, ahol ő is munkát vállal a vegyesboltban. Jack egy rodeón megismerkedik a csinos és öntudatos, jómódú családból származó Lureennel (Hathaway), akit teherbe ejt, majd feleségül is vesz, munkát kap az após mezőgazdasági gépeket forgalmazó cégénél.

Úgy tűnik, mindkét férfi élete kiteljesedett, és példamutató életet élnek – jó férjek, gondos apák. Ám négy évvel azután, hogy a Brokeback-hegyen megismerkedtek, Jack Riverton környékén jár, és meglátogatja Ennist. Találkozásuk pillanatában olyan heves érzelmek lobbannak fel bennük, amelyeket korábban sosem tudtak így kimutatni. Ettől kezdve rendszeressé válik, hogy két-három havonta elmennek a Brokeback-hegyre "horgászni", ebben az időszakban boldogok és felszabadultak.

Jack szeretné, ha valahol vennének közösen egy farmot, és ketten új életet kezdenének, Ennist azonban egy gyerekkori emlék (látta egy idős, köztudottan homoszexuális férfi holttestét, akit előtte halálra kínoztak) és a családja, a közösség elvárásai, és sokszor a munkája is visszatartják ebben. Ennis felesége először csak gyanakszik a férje titkolt viszonyára, majd beadja a válókeresetet, és újból férjhez megy. Jacket sem kímélik a családi gondok: neki az apósával kell állandó dominanciaharcot vívnia.

Az egyre ritkább találkozások és a mindkét férfi életében szaporodó gondok eltávolítják őket egymástól – Jack eleinte Mexikóban, férfi prostituáltaktól, majd a saját társasági körében szerzett ismeretségektől várja vágyai kielégítését, míg Ennist csöndben eszi a bánat, amelyből a belé szerelmes csinos pincérnő (a Vészhelyzet című sorozatból ismert Linda Cardellini) sem tudja kirángatni.

Jack végzete az lesz, amitől Ennis maga is tartott: halálra verik és egy árokba dobják a testét. Ennis barátja haláláról csak akkor értesül, amikor az egyik Jacknek küldött képeslapja visszaérkezik hozzá, és mikor felhívja Jack feleségét, úgy értesül, hogy Jack arcába belerobbant egy túlhevült autógumi, míg kereket cserélt, és ahogy a hátán feküdt, belefulladt a saját vérébe. A film ezen a részen számos bizonytalanságot hagy a nézőben: nem lehet tudni, hogy Jack felesége tisztában van-e a történtekkel, vagy Jack halála egyenesen a rosszindulatú apósnak tudható-e be.

Ennis meglátogatja Jack szüleit, hogy elkérje tőlük a fiuk hamvait, hogy azokat végakaratának megfelelően szétszórja a Brokeback hegyen. Itt szembesül azzal, hogy Jack apja és anyja tudtak a fiuk másságáról. Jack apja megemlíti, hogy a fia milyen sokszor emlegette Ennis nevét, hogy majd elhozza ide, és együtt fognak élni, földet művelni – ám a halála előtti tavasszal Jack egy "másik férfival" járt náluk, és vele kezdett el házat építeni. Ennis láthatóan nem fogja fel mindezt, de elérzékenyül, amikor Jack szobájában megtalálja azt az ingét, amelyet a Brokeback-hegyen töltött utolsó munkanapjukon kitört verekedés-évődésben összevérzett, és amit húsz éven át megőrzött.

Forrás:Wikipedia


vissza


A film indulására kicsit várni kell...Na jó, vagy öt percet,  LOL
Honlap-menü

...

Free Graphics

Statisztika


Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
Chu_Loveless Pictures, Images and Photos A mai napon itt járt: